26 januari @ 11:00 - 12:00

Söndagsgemenskap

Vad har du för kläder på dig?!

Temat för predikan är kläder som vi vill ha på oss. Swedenborg säger att ”kläder” är en symbolbild (motsvarighet) för våra tankar. Kläderna speglar vårt inre.
Men vi vet, och Swedenborg säger, att vårt inre är inte är en liten ö i kosmos utan är förbundet med allting annat. I det swedenborgska tankebygget så sker dessa förbindelser med en verklig – men osynlig – andlig värld, där alla människor som gått ur tiden före oss nu finns.
Utan att förstå det inspireras vi av en hel, osynlig värld. Vi har alltså inte kommit på våra tankar själva. De finns liksom redan, fast vi känner det ändå som att de är våra egna, och vi kombinerar lite av det ena med det andra, och så blir det på sätt och vis något nytt.
När vi handlar kläder så är på ett liknande sätt. Vi säger: ’Ja, det där är min stil.’ ’Nej, det är inte jag.’ Men kläderna finns ju redan. Vi väljer bland det som redan finns. Det är ju någon annan som har sytt kläderna, och vi väljer.

Gudstjänsten leds av Pastor Göran Appelgren

Evenemang Kategori: